Виразність диригентської пластики та її призначення - Воскобойнікова, Юлія Василівна (ХДАК, 2023)
Будь-який процес диригування — чи то хорового, чи то симфонічного — є складною системою комунікації, яка охоплює автора музики (а в хоровому мистецтві й автора тексту), диригента та виконавців. І якщо контакт диригента з авторами твору може бути «віртуальним», тобто відбуватися у формі опосередкованого діалогу через текст та різни види його інтерпретації, то комунікація диригента з виконавцями має безпосередній характер і відбувається в декількох формах, основними з яких є репетиційна та концертна.
Keywords: диригування, conducting; диригентська освіта, conducting education