Жанр хоррор як психологічний інструмент: вплив фактору страху на свідомість людини - Синявін, Є. (ХДАК, 2022)
Психологія жахливих розваг до теперішнього часу залишається в значній мірі науковою загадкою. Хоррор як певна парадокційна насолода й вибух емоцій все більше і більше стає популярним у світовій сценічній культурі. Науковий підхід до нині актуального хоррору надасть можливість різноаспектно проаналізувати ствердження такого цікавого явища сьогодення. Пропоноване наукове дослідження фокусується не тільки на вивченні етапів зародження бажання театральних режисерів певно шокувати свого глядача, а також на його соціокультурній ролі, іншими словами, на впливі таких вистав на суспільство в контексті кожного окремого періоду часу. Попри те що тема досить значна в руслі вивчення тенденцій розвитку сучасного сценічного мистецтва, джерел, де у повному обсязі представлена ідентична проблема, не існує. Таким чином, актуальність обраної теми дослідження не визиває сумнівів. Мета - дослідити особливості розвитку хоррору в сучасних театральних практиках в сенсах впливів на сучасну глядацьку аудиторію та суспільство в цілому. Об'єкт дослідження - хоррор у сучасних театральних практиках. Предметом дослідження є тенденції розвитку хоррору як провокаційного сценічного дискурсу сучасності.
кваліфікац. робота здобувача вищ. освіти другого (магістер.) рівня зі спец. 026 "Сценічне мистецтво"
Keywords: хоррор, horror