Фільм «Кімната 237» як феномен кінематографічної інтерпретації та конспірології - Скляренко, А. (ХДАК, 2025)
З плином часу людство все частіше стає зацікавленим у пошуках прихованих змістів у кінематографі. Кіномани та дослідники фільмів переглядають улюблені стрічки по кілька разів, намагаючись побачити їх під новим кутом і виявити деталі, що могли вислизнути з першого погляду. Аналіз кінематографічних творів, особливо культових, став своєрідною формою мистецтва. Відеоаналітика й документальні фільми, що пропонують розшифровку прихованих символів і мотивів, набули великої популярності. Одним із найяскравіших прикладів такого підходу є документальний фільм «Кімната 237» режисера Родні Ашера, що вийшов на екрани у 2012 р. Стрічка стала своєрідним дослідженням фільму «Сяйво» 1980 р. Стенлі Кубрика та зібрала навколо себе численні дискусії. Основна ідея «Кімнати 237» полягає в аналізі можливих прихованих сенсів та символів, закладених у цей культовий фільм жахів.
Keywords: кінофільми художньо-ігрові; кінокритика; кінофільми жахів