Критерії аналізу культури посередності - Петренко, В. В. (ХДАК, 2022)
Розглянуто проблеми аналітики культури посередності в контексті теоретико-методологічних підходів до вивчення цього феномену. Визначено специфіку виявлення критеріїв до аналізу посередності. Виявлено критерії, які необхідно застосовувати в контексті досліджень посередності як соціокультурного феномену. Також означено недостатню висвітленість подібної проблематики у вітчизняній літературі та необхідність внесення її в загальноєвропейський контекст. Окреслено різні регістри дослідження культури посередності, спираючись на антропологічний принцип, а саме: мовленнєвий, гносеологічний, онтологічний, феноменологічний та комунікаційний рівні проявлення посередності в інформаційному суспільстві постмодерної епохи. Проаналізовані питання співвідношення влади і посередності, дискурсивних практик та ідеологічних наративів у контексті формування посередності та механізми функціонування посередності в інформаційній площини.
Keywords: культура посередності, culture of mediocrity; тоталітаризм, totalitarianism; масова культура, mass culture