Вплив коливань політико-соціального стану на відродження, відновлення та розвиток уставної форми богослужебного співу - Сахно, Ігор Леонідович (ХДАК, 2023)
В історичному розрізі стан церковно-співочої культури більшою чи меншою мірою перебуває під впливом соціальної хвилеподібності. Гоніння, війна, мирний час по-своєму насичують культурний народний пласт, починаючи від статистики і закінчуючи воскресінням та стрімким відновленням забутих форм і стилів. Показовим і великою мірою знаменним для такого відродження споконвічної (або уставної) храмової культури, як не дивно, був досить тривалий період загостреного ставлення держави до церкви, який можна позначити як гоніння з різним ступенем тиску. Помітною ознакою цього періоду був відсів нестійких, слабких елементів і водночас сповідування своєї належності до церкви та її культури людей із вірою, мужністю та стрижнем. Саме ці представники суспільства не тільки зберегли поширені на той час форми церковної культури і стиль мистецтва, а й, прагнучи дістатись до глибинних її смислів, наново відкривали забуті уставні форми: іконопис, спів і зодчество.
Keywords: політико-соціальний стан; богослужіння; worship