Українські митці і театрально-музична культура Австрії ХХ ст. - Дубова, Л. Л. (ХДАК, 2000)
Розглядаються взаємозв'язки українського театру, зокрема Леся Курбаса, з театрально-музичною культурою Відня. Відень - музичний центр й "мистецтво тут - засіб та мета існування". Але на початку ХХ ст. Відень - австроугорська столиця, недосяжна для більшості українців. Так пише у своїх спогадах про Леся Курбаса Хома Водяний, який навчався разом із ним у Віденському університеті: "До Відня їхали українці на спеціальні студії, яких не було у Львові, або до рідні, або їхали багаті - у Європу, щоб "світа проглянути". Але мати Леся Курбаса хотіла, щоб Лесь "мав у Відні опіку".
Keywords: Курбас Лесь; історія українського театру