Інноваційні процеси в сучасному українському балетному мистецтві - Куртєва, Карина Русланівна; Іваницький, Олександр Миколайович; Шилова, Людмила Миколаївна (My University, 2025)
Метою роботи є дослідження інноваційних процесів, що наразі відбуваються в сучасному українському балеті. Методологія роботи. У ході дослідження було застосовано теоретичний аналіз даних наукової літератури, порівняльний аналіз, систематизацію, мистецтвознавчий аналіз, відеоаналіз балетних спектаклів, хореографічних майстер-класів, виступів хореографічних колективів, балетних студій тощо. Принагідно використано інформаційний метод та метод термінологічного аналізу. Наукова новизна полягає в комплексному аналізі основних тенденцій впровадження інновацій у сучасне українське балетне мистецтво. Висновки. Балет має важливе значення для української національної культури, адже він синтезує різні види мистецтва, відображає національні традиції та постає засобом культурної дипломатії, підкреслюючи унікальність та багатство української культури. Український балет відрізняється своєю унікальною стилістикою та зберігає національну ідентичність, що робить його джерелом національної гордості. Імена сучасних українських балетних діячів є знаними в усьому світі: І. Гвоздьова, К. Кухар, В. Писарев, Р. Поклітару, В. Стоянов, В. Троїцький, А. Шекера та ін. Сучасне українське балетне мистецтво перебуває на перетині традицій і новаторства. В умовах культурних викликів воно демонструє здатність до переосмислення форм, технік і смислів, зберігаючи глибоку національну ідентичність. Сучасна балетна хореографія постійно трансформується, як жива тканина мистецтва, реагуючи на виклики часу, новітні технології, суспільні зміни, культурні кризи тощо. Дослідження українського балету сприяють кращому розумінню національних традицій та особливостей їх функціонування в найрізноманітніших видах мистецтва.

The purpose of the article is to study the innovative processes currently taking place in contemporary Ukrainian ballet. The research methodology. The study used theoretical analysis of scientific literature data, comparative analysis, systematisation, art historical analysis, video analysis of ballet performances, choreographic master classes, performances of choreographic groups, ballet studios. The information method and the method of terminological analysis were also used. Scientific novelty lies in a comprehensive analysis of the main trends in the introduction of innovations in contemporary Ukrainian ballet art. Conclusions. Ballet is important for the Ukrainian national culture, as it synthesises different types of art, reflects national traditions and serves as a means of cultural diplomacy, emphasising the uniqueness and richness of Ukrainian culture. Ukrainian ballet is distinguished by its unique style and preserves national identity, making it a source of national pride. The names of contemporary Ukrainian ballet dancers are known all over the world: I. Hvozdieva, K. Kukhar, V. Pysariev, R. Poklitaru, V. Stoianov, V. Troitskyi, A. Shekera, and others. Contemporary Ukrainian ballet art is at the intersection of tradition and innovation. In the face of cultural challenges, it demonstrates the ability to rethink forms, techniques, and meanings while maintaining a deep national identity. Contemporary ballet choreography is constantly transforming as a living fabric of art, responding to the challenges of time, the latest technologies, social changes, cultural crises. Research on Ukrainian ballet contributes to a better understanding of national traditions and the peculiarities of their functioning in various art forms.
Keywords: балет український; балетне мистецтво; contemporary Ukrainian ballet