Регіональні чинники впливу на народну пісенну культуру Черкащини - Хлєбніков, Павло Юрійович (ХДАК, 2025)
Черкащина посідає особливе місце в українській історії та культурі, виступаючи осердям формування етнічної ідентичності українців і духовним осередком народної творчості. Саме на цій землі поєдналися природні, історичні та культурні чинники, що зумовили появу потужних пісенних традицій, глибоко вкорінених у побут і світогляд народу. Перші сліди культурного життя на території краю сягають часів пізнього палеоліту: у селі Межирічі виявлено унікальне поселення мисливців на мамонтів, яке свідчить про високий рівень організації первісного суспільства й зародження елементів духовної культури. Цей археологічний об’єкт є одним із найцінніших у Східній Європі й нині розглядається як потенційна пам’ятка Світової спадщини ЮНЕСКО.
Keywords: народнопісенне виконавство; музична культура Черкащини; народнопісенні традиції