Архетипи турботи та емпатії: репрезентація європейської жінки як культурного медіатора в кінематографічному жанрі вестерн - Косачова, Ольга Олександрівна (ХДАК, 2025)
Дослідження присвячене аналізу архетипів турботи та емпатії в репрезентації європейської жінки в жанрі вестерн. Визначено, що жіночі образи в кінематографі відіграють роль культурних медіаторів, які сприяють налагодженню діалогу між різними культурними спільнотами в умовах конфлікту. На основі типології Керол С. Пірсон виявлено ключові архетипи, що втілюють турботу, захист і здатність до співпереживання. Результати підкреслюють важливість жіночого героїзму, який проявляється через піклування та емпатію, як факторів, що забезпечують гуманістичну функцію у вестернах, спрямовану на подолання соціальних та культурних бар’єрів.
Keywords: вестерн; образ жінки в кіно; Western; fictional cinema