Історія Полтавського козацького полку та її відтворення музейними засобами - Хрипунов, Андрій Сергійович (ХДАК, 2023)
Актуальність теми дипломної роботи обумовлена тим що, Полтавщина, як один з основних українських регіонів де відбулась історична та етно-культурна консолідація українського народу, має велечезну кількість музейних фондів та пам’яток загальнолюдської цінності, безліч оригінальних культурно-історичних об’єктів, які підлягають музеєфікації. Усе це разом становить реальну основу для розвитку музеєфікації, здатної активно сприяти самоствердженню і самоздійсненню українського суспільства. Мета дипломного дослідження – аналіз і узагальнення існуючого досвіду музеєфікації козацької доби; виявлення специфіки музеєфікації середньовічних пам'яток археології; визначення перспектив їх музеєфікації як підстави для актуалізації цієї частини культурної спадщини в сучасній соціокультурній ситуації, створення музею Полтавського полку.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "бакалавр", спец. 027 "Музеєзнавство, пам’яткознавство"
Keywords: козацтво українське; музеєфікація пам'яток архітектури