Очільники підготовки бібліотечних фахівців за 100 років її історії в ХДАК - Сєдих, Віктор Васильович (ХДАК, 2025)
Харківська державна академія культури (ХДАК) за столітню історію свого існування завжди залишалася флагманом підготовки фахівців вищої кваліфікації бібліотечно-інформаційної сфери. Нині разом із нею подібних фахівців готують інші заклади вищої освіти (ЗВО) України, але ХДАК є найстарішим, найавторитетнішим, найвпливовішим навчальним закладом. Підготовлені ЗВО спеціалісти працюють в усіх регіонах, усіх галузях і сферах духовної та матеріальної культури (документно-інформаційне забезпечення є їх «кровотворною» системою). Доля самої спеціальності не викликає ніяких побоювань, а ось збереження самостійності навчального закладу в екстремальних умовах — під загрозою. Без перебільшення, в історичному просторі та в перспективі знаність та авторитет ЗВО — це результат доброчесної, висококваліфікованої, самовідданої праці його науково-педагогічних працівників, зокрема бібліотечного факультету, який зберігав окремішність до 2014 р. Усі його структурні підрозділи завжди були націлені на якісну підготовку фахівців. Однак, у свою чергу, успішність їх функціонування залежала від керівників. Роль особистості в історії загальновідома. Для будь-якого факультету — це його очільник, декан. Він і тактик, і стратег щодо всіх напрямів розвитку факультету, визначення його подальших перспектив. Уся еволюція бібліотечного факультету ХДАК дозволяє констатувати, що всі його декани були гідними цієї надважливої і високої посади як успішні управлінці, організатори, педагоги, науковці, високоморальні особистості, які залишили по собі світлу пам’ять.
Keywords: історія ХДАК; підготовка бібліотечних фахівців; викладачі ХДАК; історія бібліотечної освіти; харківська бібліотечна науково-освітня школа; Харківська державна академія культури