Українське кіно на міжнародних кінофестивалях: зворотній аспект «м’якої сили» - Вербін, Олег Олександрович (ХДАК, 2025)
У фокусі розвідки — українське фестивальне кіно 2014–2022 рр., його жанрово-стилістична палітра та провідні образи маркери. У роботі застосовано культурологічну методологію дослідження, що поєднує імагологічний, дискурсивний, порівняльний методи з прийомами образно-стилістичного та елементами кількісного аналізу. Дослідження встановлює, що воєнні й кримінальні теми виступають як основні при відборі українських кінофільмів на провідні міжнародні фестивалі. Зазначено, що зосередження на питаннях війни й травми демонструє Україну в одномірній площині, створюючи ризики до зворотного ефекту «м’якої сили». Стаття артикулює рекомендації щодо розширення тематичного та жанрового діапазону, задля перетворення українського кіно на ефективний інструмент культурної дипломатії та диверсифікації уявлень заходу про Україну.

The study focuses on Ukrainian festival cinema from 2014 to 2022, its genre stylistic palette, and its leading image-markers. It analyses works by S. Loznitsa, V. Vasyanovych, N. Vorozhbyt, M. Slaboshpytskyi, O. Sentsov, M. Nakonechnyi, N. Aliev, M. Nikitiuk, among others.
Keywords: кінофестивалі міжнародні; кіно українське; кінофільми про війну; film festival; image of Ukraine; кіномистецво України