Хореографічна інклюзія людей з фізичними вадами у соціокультурну сферу. Хореографічна сюїта «Кожна людина творить суспільство» - Мілуш, В. (ХДАК, 2023)
Актуальність теми пов’язана з проблемою інтеграції та інклюзії людей з фізичними вадами у сучасне суспільство та нестачею відображення даної проблеми у творах хореографічного мистецтва. Ця тема завжди була та залишається актуальною, бо, як в наш час, так і в попередні роки дана група людей викликала певне нерозуміння та неприйняття. Людей з обмеженнями засуджували, карали, а іноді – поважали та цінували. У наш час, у ХХІ столітті суспільство розвиває не лише власні розумові здібності, а й рівень ментальності. Звісно, це впливає і на ставлення до людей з інвалідністю – прагнення до паритету між здоровими людьми та людьми з фізичними вадами різко збільшилося, причому як зі сторони одних, так і зі сторони інших. Існують всім відомі діячі різних видів мистецтв з порушеннями слуху або зору, котрі своїм прикладом доводили власну унікальність та особливість. Проте, незважаючи на цей факт, у творчій спадщині та творах сьогодення різноманітних видів мистецтв, в першу чергу хореографічному, дана тема особливо не підіймається та не має всезагального поширення. Щодо ситуації в Україні, то невелика кількість балетмейстерів звертаються у своїм творах до теми інклюзії, проте це не виноситься на професійну сцену та залишається на аматорському рівні. Саме тому важливим є донести суспільству про існування такої проблеми як розшарування соціуму на групи здорових людей та людей з вадами завдяки засобам хореографічного мистецтва. Більш того, необхідно створювати шляхи вирішення цієї проблеми та втілювати їх у хореографічних творах. Адже важливість вирішенняпитання неприйняття суспільством людей з фізичними вадами повинна сприйматися як необхідність. У зв’язку з сучасними подіями та війною на території України, дана проблема особливо загострюється та відходить далеко від її вирішення. Проте не можна забувати, що особливо зараз вона набуває ще більшої актуальності та вимоги вирішення. Мета – дослідити проблему інтеграції та інклюзії людей з фізичними вадами у соціокультурну сферу.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня магістр, спец. 024 "Хореографія"
Keywords: хореографічна інклюзія; choreographic inclusion; інклюзія в хореографії; хореографічне мистецтво інклюзивне