Специфіка ансамблевої комунікативності - Польська, Ірина Іллівна (ХДАК, 2000)
Розглядаються проблеми комунікативно-психологічної специфіки ансамблевого виконавства, структури ансамблевої взаємодії. Аналізуються основні принципи ансамблевого спілкування і типові моделі ансамблю. Автор статті висуває принципово важливу для вивчення комунікативної та соціокультурної специфіки камерно-ансамблевого виконавства гіпотезу, згідно з якою ансамбль є своєрідною музичною моделлю соціуму, а змістом ансамблевого спілкування - моделювання людських особистісних відносин. Дана гіпотеза базується на методах аналогії, ігрового моделювання, ігрової теорії мистецтва, принципі антропоморфізму.
Keywords: ансамблеве виконавство; камерний ансамбль