Образ Автора як тип рефлексії - Шаповалова, Людмила Володимирівна (ХДАК, 2000)
Розкривається одна з проблем психології творпчості - авторського "Я" в музичному мистецтві. Існують два шляхи пізнання змісту художнього світу музики. Перший пов'язаний з біографічними мотивами творчості композитора. Автор залишає письмові або усні пояснення, коментарі до свого твору. Програмні підзаголовки також спрямовують свідомість реципієнта в бажане для Автора русло. Проте такий шлях не є досконалим, бо "художник часто знає про свій твір менше, ніж його твір висловлює сам про себе".
Keywords: музикознавство; автор музичного твору; музичний твір; композиторська творчість