Становлення таланту Гната Хоткевича на Дергачівщині та його роль у музичній культурі Слобожанщини - Коган, Софія Вікторівна (ХДАК, 2026)
Гнат Мартинович Хоткевич (1877–1938) — одна з найяскравіших постатей українського культурного життя кінця XIX — початку XХ ст. Його винятковість полягає в багатогранності творчого й інтелектуального потенціалу: Гнат Хоткевич був видатним виконавцем-бандуристом, композитором, фольклористом, музикознавцем, драматургом, педагогом, редактором, перекладачем та етнографом. Він постає в історії як прогресивний музичний діяч, який у найскладніші періоди історії невпинно працював над утвердженням української культури та мистецької самобутності. Дослідниця творчості композитора Н. Супрун відзначала, що в якій би творчій сфері Хоткевич не працював, він завжди проявляв новаторський підхід, яскраву художню індивідуальність і темперамент.
Keywords: музична культура Слобожанщини; кобзарство українське; Хоткевич Гнат Мартинович