Етнокультурні напрями трансформації екологічного туризму в умовах глобалізації - Шумлянська, Наталя Володимирівна (ХДАК, 2017)
Відзначено вчених, котрі в останні часи розкривають проблеми культурної трансформації, трансформацій туризму, взаємодії культур та нових напрямів розвитку екологічного туризму. З’ясовано, що глобалізаційні процеси призводять до зникнення національних культур і природних територій та можуть сприяти їх збереженню. Запропоновано впровадження еколого-етнографічного туризму з двома складовими для розвитку екологізації туризму, екологічної культури й національної ідентичності. Описано природну та етнокультурну складові еколого-етнографічного туризму. Проаналізовано можливості взаємопроникнення різних культур туристів і місцевого населення.

The article deals with the publications of the scientists who have recently revealed the issues of cultural transformation, tourism transformations, interaction of cultures and new directions for the development of ecological tourism. It was found that globalization processes lead to the disappearance of national cultures and natural territories and can contribute to their preservation. The introduction of ecological and ethnographic tourism with two components is proposed for the development of tourism ecologization, ecological culture and national identity. The natural and ethno-cultural components of ecological and ethnographic tourism are described. The author analyzes the opportunities of interpenetration of different cultures of tourists and local population.
Keywords: екологічний туризм; ecological and ethnographic tourism