Жанрове розмаїття народнопісенної традиції Нижньої Наддніпрянщини в контексті сучасного етновиконавства - Гогорєва, Марина Андріївна (ХДАК, 2025)
Вивчення та мистецьке відтворення української традиційної культури є надзвичайно важливим в теперішній час – задля існування нашого народу, задля збереження для нащадків. Саме традиційна культура є носієм світоглядних основ того чи іншого народу. Функціонування багатьох фольклорних колективів на теренах України, як самодіяльних, так і професійних – є одним із основних чинників продовження самого існування традиції в часі, що дозволяє успішно вирішувати дослідницькі завдання, пов’язані із вивченням жанрів українського музичного фольклору, варіантністю їх побутування в тій чи іншій регіональній пісенній традиції, а також зі специфікою виконавської реконструкції в сучасній сценічній фольклористичній практиці, що й зумовлює актуальність дослідження. Мета дослідження – визначити та охарактеризувати особливості сучасного побутування пісенних жанрів фольклору Нижньої Наддніпрянщини та особливості мистецької реконструкції у практиці фольклорного-етнографічного гурту «Криниця» м. Підгороднє.
теоретичне обґрунтування магістер. творчого проєкту на здобуття освітнього ступеня «магістр» за другим (освітньо-професійним) рівнем вищої освіти, спец. 025 "Музичне мистецтво", заоч. форми навчання
Keywords: народнопісенні традиції; музичний фольклор український; пісні народні українські; folk song