Репрезентація образів комбатантів в українському кінематографі 2014–2021 років - Ружанський, Богдан Олегович (ХДАК, 2025)
З початком Антитерористичної операції на сході України у вітчизняному кінематографі актуалізувалася військова проблематика. Важливими стали не лише психологічні аспекти розвитку особистостей військовослужбовців в умовах перебування в зоні бойових дій, а й демонстрація на екрані високого рівня володіння тактичними та іншими спеціальними навичками. Саме ці аспекти є найбільш важливими при створенні та реалістичному відтворенні образів реальних або ж вигаданих комбатантів, оскільки дозволяють не лише показати колективні стратегії виживання героїв, а й достовірно передати справжні емоції персонажів та базову інформацію про основи тактики й адаптації в умовах боєзіткнень різноманітного характеру.
Keywords: кінофільми про війну; кіномистецтво під час війни; кіногерой