Музейна виставка "Д. І. Яворницький як фундатор колекції Дніпропетровського національного історичного музею: музеалізація культурної спадщини" - Пісчанська, Ю. В. (ХДАК, 2024)
В роботі досліджується життя і творчість академіка Дмитра Івановича Яворницького, відомого дослідника історії запорізького козацтва і засновника Дніпропетровського національного історичного музею, плідного письменника і колекціонера старожитностей. Його праці охоплюють понад 200 публікацій, у тому числі з історії, археології, фольклору та лексикології. Він прагнув створити всеосяжне дослідження з історії запорозького козацтва і сприяв поширенню історичних знань і національної самосвідомості. Незважаючи на труднощі і переслідування, він залишався відданим науці і розумів її значимість. У дисертації розглядаються життя, дослідження та внесок Яворницького в українське музеєзнавство, підкреслюється його роль у формуванні колекції Дніпропетровського національного історичного музею та розвитку музейної справи в Україні.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр", спец. 027 "Музеєзнавство, пам’яткознавство", ОПП "Музеєфікація історико-культурної спадщини"
Keywords: музеї історичні; музеєфікація історико-культурної спадщини