Обрядові танці весняного циклу в українській народній традиції - Мятенко, Єлизавета Максимівна (ХДАК, 2025)
Обрядовий танець є одним із найдавніших способів художнього самовираження людини, що поєднує рух, музику, слово й символічну дію. Саме через танець народ осмислював власний світ, встановлював гармонію з природою та спільнотою. Проте, попри важливе місце танцю в обрядовій культурі, у більшості досліджень обрядовість розглядається в переважно етнографічних і фольклористичних аспектах, тоді як танцювальна складова розглядається поверхово або як допоміжний елемент. Така ситуація зумовлює необхідність глибшого вивчення танцю як самостійного феномену в контексті обрядовості зокрема весняного циклу, де він виступає центральним носієм ритуального змісту.
Ritual dances of the spring cycle in Ukrainian folk tradition