Перформативність жіночого тіла у фотографії - Фаррахова, Д. (ХДАК, 2024)
Перформативність у мистецтві — це концепт, який пов’язаний із тілесною участю фотографа у створенні твору. Це може виявлятися через автопортрет, інсценування або перформанс, який документується через фото. Тілесність — це один з основних аспектів у сучасній фотографії, де образ жіночого тіла постає об’єктом для дослідження соціальних, культурних і гендерних норм. Жінки-фотографи використовують перформативність як засіб самовираження і критичного переосмислення власної ідентичності, переживання свого травматичного досвіду та ревізії цінностей. Таким чином, жіноче тіло стає не об’єктом, а суб’єктом, який активно взаємодіє зі світом і викликає глядача на діалог. Автопортрет стає засобом перформативного мистецтва, через який жінки не лише зображують себе, а й активно беруть участь у формуванні нового дискурсу про соціальні ролі та самовираження.
Keywords: художня фотографія; фотографія еротична