Розбудова національного ансамблевого репертуару як творча стратегія харківського гітарного квартету - Трянов, Максим Анатолійович (ХДАК, 2026)
Харківський гітарний квартет (Kharkiv Guitar Quartet) — один з провідних українських ансамблів, що зосередили свою діяльність на розвитку і популяризації сучасного академічного мистецтва. Колектив послідовно реалізує стратегію оновлення гітарного репертуару, орієнтуючись на актуальні напрями сучасної музики, зокрема на мікротоновість, яка займає дедалі помітніше місце у гітарному мистецтві сьогодення. Осередком утворення квартету став Харківський національний університет ім. І. П. Котляревського, де у 2008 р. студентами класу заслуженого артиста України, професора Володимира Доценко було утворено постійно діючий квартет, до складу якого входили Роман Таранов, Максим Трянов, Олександр Чубаренко та Андрій Брагін.
Keywords: гітарний квартет; гітарне виконавство; ансамблеве виконавство; Харків музичний