Семантика демонологічних образів в аніме - Галушко, І. (ХДАК, 2024)
Демонологічні образи (образи інфернальних істот) залишаються невід’ємною частиною індустрії аніме протягом усієї її історії. Найбільш поширеним демонологічним образом у японській анімації довоєнного та воєнного періодів був образ оні (від яп. «огр» — «людожер»), запозичений з місцевого фольклору. В аніме 1920-х–1940-х рр. образ оні ототожнювався з образами представників країн-супротивників Японської імперії у Другій світовій війні, зокрема США та Великої Британії. Моделі інтерпретації демонологічних образів в аніме 1960-х–2020-х рр. сформувалися внаслідок краху панівної ідеології японського націоналізму та посилення культур ного й політичного впливу Заходу на Японію в післявоєнний період. Починаючи з імен і завершуючи окремими деталями одягу, демонологічні образи в аніме досить часто наділяються атрибутами, які дозволяють асоціювати їх з представниками європейських народів. Індустрія аніме 1960-х–2020-х рр. продовжує експлуатувати культурні стереотипи,пов’язані з країнами Заходу, але пропонує різні варіанти взаємодії між інфернальними істотами та людьми.
Keywords: аніме; демонологія