Формування психологічної адаптації до публічного фортепіанного виступу - Степанова, Олеся Юріївна; Рум'янцева, Алла Юріївна (ХДАК, 2025)
Методичні рекомендації присвячені питанням психологічної підготовки здобувачів першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої музичної освіти до публічних фортепіанних виступів. Мета роботи полягає в систематизації знань про психологічні аспекти фортепіанної виконавської діяльності, у виявленні типових бар’єрів, що виникають у процесі сценічної практики, а також у розробці практичних інструментів для формування психологічної стійкості й сценічної впевненості студентів. Актуальність теми зумовлена її важливістю в процесі набуття знань та навичок, необхідних для здійснення піаністичної діяльності, а також недостатньою увагою фахівців до зазначеної проблематики, що детермінує необхідність інтеграції принципів психологічної підготовки у навчальний процес закладів музичної освіти. Методичні рекомендації призначені для студентів, які опановують курс «Фортепіано» як спеціальний або додатковий інструмент, загальне та спеціалізоване фортепіано, а також можуть бути корисними для викладачів у контексті психолого-педагогічного супроводу концертної діяльності здобувачів освіти.
метод. рекомендації для самостійної роботи здобувачів першого (бакалавр.) та другого (магістер.) рівнів вищої музичної освіти з фортепіанних освітніх компонентів, спеціальності 025 «Музичне мистецтво», ОП «Оркестрові духові та ударні інструменти», «Оркестрові струнні інструменти», «Музичне мистецтво естради», «Фортепіано», «Хорове диригування», «Народні інструменти», «Народний спів», «Академічний спів», «Естрадний спів»
Keywords: психологія фортепіанного виконавства; фортепіанне виконавство