Етюди Ф. Ліста в контексті поетики музичного мистецтва романтизму - Насс, М. С. (ХДАК, 2021)
Актуальність теми зумовлена низкою факторів: позачасовою значущістю творчої спадщини Ф. Ліста як невід'ємного компоненту культурної пам'яті людства; особливою значимістю фортепіанного доробку композитора як вагомого чинника вдосконалення фахової майстерності піаніста; особливостями романтичної модифікації жанру етюду як носія концентрату поетики музичного мистецтва романтизму; відсутністю спеціальних музикологічних розвідок щодо специфіки трансформування етюдного жанру в "Трьох концертних етюдах", зокрема в етюді "La leggierezza"; значущістю інтерпретаційного начала в етюдах митця, що співвідноситься з тенденцією індивідуалізації інтерпретування музичної класики в сучасному культурному часопросторі. Об'єктом дослідження є жанр фортепіанного етюду епохи романтизму. Предмет дослідження - тенденції романтичного трансформування жанру етюду в творчості Ф. Ліста. Мета магістерської роботи - виявлення специфіки модифікування жанру етюду у творчості Ф. Ліста як відбиття особливостей поетики музичного мистецтва романтизму.
магіст. робота у галузі знань 02 "Культура і мистецтво" , зі спец. 025 "Муз. мистецтво", заоч. форми навчання
Keywords: фортепіанні етюди, piano etudes; Ліст Ференц, Liszt Ferenc