Семіотичний ряд у візуальних рішеннях фільму Р. Скотта «Марсіанин» (2015) - Мухін, О. Ю. (ХДАК, 2023)
Семіотика для аудіовізуального мистецтва є важливою складовою. Оскільки вона дозволяє митцям посилити сюжетну канву стрічок, а також створювати додаткові глибинні сенси, які виражені в моральному виборі, вчинках, особистісному портреті персонажів. Фахівці кінематографу застосовують семіотичний інструментарій як з метою реалізації сюжетної складової — на режисерському, сценарному рівні, так і в плані візуалізації стрічки — на рівні операторського фаху. Особливо цікавим у цьому дискурсі є питання — як ключові елементи семіотики — знаки — втілюються у візуальній складовій фільмів — у світлових та кольорових рішеннях, і як це впливає на донесення ключових сенсів стрічок і на розкриття особистості персонажів.
Keywords: кінофантастика космічна; space science fiction