Кінорепрезентації стратегій виживання в збройних конфліктах: друга половина XX — початок XXI століття - Ружанський, Богдан Олегович (ХДАК, 2025)
У статті розглядається кінематограф (художні фільми та серіали). Мета статті полягає в з’ясуванні основних підходів до репрезентації стратегій виживання в кінопродукції другої половини ХХ — початку ХХІ ст., присвяченій збройним конфліктам. Джерельна база складається з англомовних зарубіжних праць, що стосуються теорії кіно та досліджень на військову тематику. У статті зображено різноманітні стратегії виживання персонажів (від військовослужб овців елітних спецпідрозділів до підлітків без реальних навичок самооборони) в умовах як активних бойових дій, так і демобілізаційного та повоєнного побуту. Визначено ключові способи показу адаптації до екстремальних умов і психологічних травм через товариську взаємодію, наставництво, одноосібну моральну стійкість. Проаналізовано художні образи, створені на основі реальних особистостей та гіпотетичних уявлень.

Th is article examines cinematography including feature fi lms and series dedicated to armed conflicts. Its primary goal is to identify the main approaches used to represent survival strategies in film production from the second half of the XX to the early XXI century.
Keywords: кінофільми про війну; military cinematography